top of page
marc:

 

"he après a que alguns problemes que et pots trobar sempre es poden solucionar...."
​
"la veritat és que m'ho he passat molt bé perquè mentre fèiem la feina sempre ens divertíem molt...!
​
"podria millorr la paciènia ja que treballant en grup no és fàcil i no en tinc molta..."

​

​

​

​

​

​

​

 Primer cicle de l'ESO

Projecte FILMEM L'UNIVERS...

Alguns professors de 1r d'ESO volíem fer alguna cosa diferent, vàrem donar-nos compte que els currículums de les nostres àrees respectives tenien moltes coincidències i podíem crear alguna cosa junts, així que ens vam asseure a "despullar" el currículum per tal d'identificar-les. Aquest és l'inici del que vam anomenar "projecte FILMEM L'UNIVERS"

​

Unides les àrees de Visual i Plàstica, ciències naturals i ciències socials, vam proposar als alumnes realitzar un curtmetratge sobre el l'univers i el sistema solar rodat amb la tècnica del stop motion.

​

natàlia:

​

"caldria millorar ser més organitzada, aprofitar més el temps i ser més productius..."

​

"he après que si vols fer les coses bé a la primera tens que organitzar-te molt bé tindre interès pel projecte i si veus que un company del grup no treballa parlar amb ell..."

​

"alguna cosa que hem fet bé va ser que vam solucionar el problema dels plans  ràpid i bé...!

​

Els objectius que perseguiem eren els següents:

 

1. Realitzar un curtmetratge-documental segint la tècnica de stop motion tot recreant la història, curiositats, funcionament i altres… sobre l’univers i el sistema solar

 

2. Fer un seguiment individualitzat de l’interès i la participació d’aquells alumnes que tenen més dificultat per seguir el ritme del treball ordinari a classe…

 

3. Fomentar el treball en equip així com la posada en pràctica de les competències digital, aprendre a aprendre, lingüística, artística, d’autonomia i iniciativa personal.

​

4. Donar valor real i vivencial als continguts treballat a l’aula, és a dir mostrar la part més pràctica i propera d’uns continguts teòrics.

 

5. Despertar l’interès i la motivació per les matèries involucrades…partint de problemes i situacions reals.

​

​

​

En grups de 3-4 creen petites càpsules d’1 o 2 minuts sobre algun apartat que hagin treballat. Ho fem en format vídeo i utilitzant l’aplicació o tècnica stop motion. La suma de totes les càpsules o capítols formaran el curtmetratge.

 

L'alumnat, en petit grup, s'organitza per tal d’elaborar el guió, cercar el material i enregistrar i editar la càpsula.

 

Les fases de treball són les següents:

  • pluja idees sobre les càpsules-temes a exposar (cal que tinguin en compte tot el què han après al llarg del tema…) GRUP CLASSE

  • creació dels grups. GRUP CLASSE

  • repartició de càpsules-temes. GRUP CLASSE

  • planificació del vídeo o càpsula de cada grup. PETIT GRUP

    • guió

    • guió tècnic: plans,... (storyboard)

    • materials

    • ...

​

 

​

metodologia de treball...

producte final...

Elaborar una peli/curtmetratge sobre origen, funcionament, elements,...de l’univers i el sistema solar.

Treballem els Continguts següents: l’univers i el sistema solar així com les competències digital, matemàtica, aprendre a aprendre i artística.

​

Finalment un dels grups o bé aquells alunes que en tenen ganes, són els encarregats d'editar el vídeo final o curtmetratge.

​

Un cop acabats els enregistraments, si s'escau,  podem realitzar una sessió de cinema oberta a tot el curs per tal de visualitzar el resultat final de tot plegat.... (s’accepten cartells, entrades i crispetes….)


Materials. Amb l'objectiu de fomentar la creativitat, les càpsules han de ser elaborades amb materials LOW COST, és a dir aquells materials que tenim més a l'abast i que anem recollint uns dies abans entre tots.

l'avaluació...

L'avaluació del projecte es realitza en dues línies. Per una banda les anotacions i observacions que el professorat fa sobre el procés de treball individual i grupal.

I de l'altra les dades que ens facilita el full d'autoavaluació en què demana a l'alumnat que reflexioni sobre el seu propi procés d'apenentatge.

adrià:

 

"he après a no ficar-me nerviós, buscar solucions i no rendir-se...!"

​

"ens hem organitzat normal, al principi ens ha costat però després ens vam ficar les piles i vam trobar totes les solucions als problemes.."

​

"m'ho he passat bomba amb el meu grup, ens hem pogut connectar sense cap rpoblema entre natres..."

Projecte Aula d'Aprenentatge Compartit.

Amb un grup d'alumnes de 2n d'ESO d'altes habilitats volem crear dos projectes que tinguin una implicació directa amb el centre. Es tracta de crear un grup de treball on posar en pràctica un seguit d'habilitats i competències tot desenvolupament un projecte a llarg termini. Ho estem fent tot seguint els passos de la metodologia del design thinking. 

​

El primer que vàrem fer va ser comprendre i observar en nostre entorn més immediat per tal de detectar necessitats del centre, i poder definir el problema. Vam generar un seguit de propostes adients que vam anar analitzant una per una, fins a arribar a escollir-ne una que creiem que satisfeia les necessitats del nostre centre. Una aula d'aprenentatge compartit (AAC).

​

En tot moment vam cedir la iniciativa del procés de treball a l'alumnat afavorint així una implicació i motivació més elevada, i l'assaig-error com a mecanisme d'aprenentatge. Així doncs, van creure convenient fer una recerca d'informació per tal de: conèixer de prop la realitat educativa catalana, així com d'altres països; i cercar una manera de comunicació, recollida i selecció d'informació. 

Un cop acabada la fase d'observació i recerca van acordar desenvolupar el producte en tres activitats diferents. Una maqueta a escala per tal de plastificar-la i poder mostrar els diferents espais de què constarà l'aula; una maqueta digital en 3D, i finalment un dossier explicatiu del projecte: justificació, metodologia, espais, pressupost,..

La proposta de l'alumnat és la de presentar el projecte a l'Equip Directiu per tal de valorar la possibilitat de posar-lo en pràctica el curs vinent. 

El segon dels projectes amb què van rumiant, encara en fase d'estudi i valoració, és el de crear i desenvolupar una aplicació destinada a millorar el rendiment acadèmic dels alumnes. Però d'això encara no podem dir res, haurem d'esperar....

bottom of page